Sømandssweateren – en selvfølgelighed i din garderobe
Uanset om du sværger til den klassiske mode med skjorte, slips og chinos, eller er til det hypermoderne og nyeste look, der går konventionerne på klingen, skal du have en sømandssweater i dit garderobeskab.
Selvfølgelig til de kolde, mørke dage i vinterhalvåret, men også til de kølige, lyse sommeraftener i haven eller på stranden.
Den klassiske sømandssweater er både til den hippe og den traditionelle mand.
Danskproduceret sømandssweater fra Lynæs
Danmark er historisk set både en stor tøj-nation og en stor søfartsnation. I dag er tøjproduktionen næsten stoppet, mens søfarten fortsætter.
Der er dog nogle, der holder fanen højt, når det kommer til kombinationen af søfart og tøj, og strikker, syr og ketler* sømandssweatre på dansk jord.
Det nye dansk brand LYNÆS denmark startede sidste år produktionen af sømandssweatre op i Danmark.
Sømandssweateren fra LYNÆS ligger i den danske designtradition med det såkaldte boblestrik, men er også kraftigt inspireret af Guernsey-sweateren, der er en britisk fisker-sweater.
Guernsey-sweateren har historisk set været brugt som kendemærke for, hvlike fiskerlejer man kom fra ved Guernsey-øen. Mønstrene afslørede simpelthen fiskernes tilhørsforhold, og det kunne – makabert nok – være en af de måder, som man kunne identificerer druknede fiskere på.
Den funktion er der heldigvis ingen grund til at dvæle ved, men designet af bobler og bølger er dog unikt for sømandssweateren fra Lynæs – også kaldet Lynæssweateren.
Den er strikket i tysk uld og er i den traditionelle navyblå. I Efteråret 2021 kommer der desuden en model i merino-uld. Den er til dem, der gerne vil have en blødere – og måske lidt mindre autentisk – fornemmelse af en fiskernes og sejlernes bedste ven på søen.
Tre grunde til at producere en dansk sømandssweater
Overordnet lister de tre grunde op til at starte produktionen op: Kvalitet, bæredygtighed og tradition
- Den kvalitet af strik fra nogle af de hæderkronede jyske strikkerier, er noget af verdens bedste. En sømandssweater er det danske svar på den amerikansk Levi’s-cowboybuks nemlig en brugsgenstand, der skal holde, hvis ikke hele livet, så i hvert fald det meste af det. Det er derfor sømandssweatre ofte gik (går?) i arv fra far til søn.
- Det er ‘the new normal’ at have bæredygtighed i fokus. Ikke mindst når det kommer til tøj-produktion. Men bæredygtighed er mere end blot at producere tøj i økologisk bomuld. En af de helt store syndere er Co2-udledningen ved transport af materialer og tøj, og ved at strikke og sy sweatre i Danmark, nedsættes klimaaftrykket betragteligt.
- Danmark er verdens femtestørste søfartsnation målt på handelsflåden. Vi er større end USA. Skulle vi ikke holde traditionen for kvalitetstøj inspireret en af vores allerstørste erhverv i live, når nu vi er sindsygt dygtige til det i Danmark? Det synes LYNÆS denmark.